[iOS] Akinator

Akinator är en jätterolig app som gissar vilken kändis du tänker på. Förloppet fungerar precis som i 20 frågor -  appen ställer en rad frågor och gissar sedan så fort den vet vem personen/karaktären är. Tanken är enkel men träffsäkerheten är otroligt imponerande och det är väldigt sällan man lyckas lura appen.



Avslutningsvis känkte jag ta upp några karaktärer som appen klarat gallant:

Frank från Tele2-reklamen (!)
Ipren-mannen
Keymaker från Matrix
Den bruna bilen i Cars
Adam Jensen från Deux Ex

Appen kostar 15 kr men är klart värt pengarna.

[PS3] Deus Ex - Human Revolution

Jag spelade aldrig det första Deus Ex som släpptes år 2000, men jag har hört mycket gott om det genom åren som gått. Det ryktades vara ett välgjort och svårt action-rollspel i first person. Jag nappade direkt när uppföljaren Human Revolution släpptes.

Spelet utspelar sig i en värld som inte ligger alltför långt in i framtiden. Diverse massiva företag har utvecklat augmentationer - alltså cyborgdelar till människor som förstärker deras sinnen och kroppsliga funktioner. Vissa av företagen marknadsför augmentationerna som metoder för att ta sig igenom svåra skador eller handikapp medan vissa använder augmentationerna för att skapa supersoldater och "ta mänskligheten till nästa nivå".

Huvudkaraktären är säkerhetschef på ett av företagen och råkar tidigt ut för ett allvarligt överfall som lämnar hans kropp i spillror. Företaget väljer att gå in och ersätta allt som inte kan räddas med augmentationer - armar, ben, ögon, ryggrad mm. Hans kropp klarar inte den plötsliga omställningen och aktiveringen av augmentationerna sker med tiden - uppgraderingar i spelet.



Nu till själva spelet.

Jag tycker tanken med uppgraderingarna är otroligt häftig och det känns verkligen som man kan skräddarsy sin karaktär till att lösa problemen som uppstår genom spelets gång på ett unikt sätt. Man kan välja att smyga sig fram, skjuta sig fram, hitta alternativa vägar fram eller t.om hacka sig fram genom datorer. Det känns lite som att grundtanken med spelet är att smyga sig fram så det var det jag valde att göra. Mycket utav spänningen i spelet uppstod då man skulle ta sig osedd igenom en hel kontorsbyggnad med beväpnade vakter.

Storyn är väl genomarbetad och det finns gott om sidequests att göra för extra XP och häftiga prylar. Världen är tillräckligt stor för att springa vilse i vilket är bra. Spelet blir ganska moraliskt i slutet och man tvingas göra val som fick mig att bara sitta och titta i taket i tio minuter innan jag kunde bestämma mig för vad jag skulle göra. Det har aldrig hänt innan. Positivt.

Det sämsta med spelet är bossfighterna. Dom är alldeles för svåra. Jag är väl inte världsbäst på FPS på handkontroll men i det här fallet fick jag sluta spela vid ett par tillfällen. Dom är alltid straight-up shootouts mot en supersnubbe i stor rustning, där man dör på 1-2 träffar. Jag överdriver inte om jag dog 30+ gånger på varje boss. Detta gjorde att man tappade flytet i spelet och det förstörde ganska mycket av spelupplevelsen. Det kan ha varit på grund av att jag fokuserade så mycket på "smyga-skills" men så tråkiga och svåra fighter skall det bara inte vara.

Jag håller just nu på med min andra genomspelning och spelet fungerar faktiskt lika bra.

Mitt betyg blir en stark 4 av 5 och spelet rekommenderas varmt.


[iOS] Appar

Jag tänkte rekommendera lite appar så här som start på det nya året. Inte bara spel utan även allmännyttiga och roliga appar.

Numbers [3/5]



Numbers är Apples motsvarighet till Excell och har sedan länge även funnits till iOS.

Jag har länge letat efter en app som håller koll på min ekonomi och det är minst sagt en djungel. Bokstavligt talat hundratals appar finns och alla har sin egna finurliga lösning, men trots det kände jag att ingen passade just mig. En stor begränsning i dessa andra appar är att man inte kan skräddarsy sina blad - någonting som Numbers och Excell såklart är jättebra på. Synkronisering var också ett stort problem.

Styrkan med Numbers är dess simplicitet. Direkt när du startar får du en snabb genomgång av programmet, sedan får du en lista med mallar du kan välja mellan för att bespara dig arbetet med att jobba fram grunderna. Några exempel på mallar är budget, fakturor, arbetsscheman, närvarolistor mm.

Samtliga ark synkroniseras sedan automatiskt via iCloud, som du kan komma åt från alla dina enheter - iPhone, iPad och Mac. Det är jättesmidigt att under en shoppingrunda eller middag kunna ta upp telefonen och lägga in alla utgifter för att sedan kunna titta igenom budgeten på iPaden eller Macen när man kommer hem. Man får stenkoll på hur mycket man äter ute eller shoppar kläder för. 

King of Math [4/5]

King of Math är som namnet antyder en app som tränar en i grundläggande matematik. Eller som det kallas på matematikinstitutioner runt om i landet - att räkna. Matematik lär man sig först efter man lärt sig räkna.




Spelet är indelat i olika kategorier såsom addition, subtraktion och ekvationer (totalt nio stycken). Då spelet startar börjar en räknare ticka ner från 100'000 poäng och när man besvarat samtliga frågor i kategorin får man lika mycket poäng som räknaren står på. Har man dessutom svarat korrekt på samtliga frågor får man tre stjärnor. Varje felaktigt svar tar bort en stjärna.

Det roliga med spelet är dels stressmomentet men också att man levlar upp sig själv. Hela vägen från bonde, upp till riddare, köpman, magiker och till sist kung. Jämför med dina kompisar på Game Center och se vem som är bäst på huvudräkningens ädla konst.




Action Movie FX [4/5]
Från skaparna av Mission Impossible : Ghost Protocol kommer nu en app som lägger till specialeffekter direkt till dina filmer i iPhone eller iPad!

Appen är snygg och lätt att använda - filma rummet framför dig, välj en effekt att lägga på och skåda sedan förstörelsen. Tillgängliga effekter som kommer till gratisversionen är en krashande bil och ett raketanfall. Effekterna är slående verkliga och gör man det snyggt kan man faktiskt lura i folk att en bil kom flygande eller att man lyckades spränga en kollega =).

RSS 2.0